You are hereBlogovi / Jadranko Brkic's blog

Jadranko Brkic's blog


Kako sam otišao u izgnanstvo da bih sačuvao moral i pronašao slobodu

Bjekstvo od epidemije korupcije i birokracije u post-jugoslovenskom periodu

Šta da radite kada jednog dana porastete dovoljno da shvatite da društvo u kojem ste odgajani funkcioniše na sistemu duboko institucionalizovane korupcije, i kada vam postane jasno da ostvarenje vaših životnih snova zavisi o odbacivanju vaših u djetinjstvu izgrađenih moralnih principa i igranju u toj istoj nemoralnoj igri?

Moja priča počinje u ljeto 2005, ubrzo nakon što sam završio devetogodišnje obrazovanja u SAD i vratio se kući u mojoj rodnoj Bosni i Hercegovini. Naoružan sa diplomama iz oblasti računarstva i informacijskog menadžmenta i sa četiri godine radnog iskustva, bio sam uzbuđen mojim povratkom kući u namjeri da se dam u potragu za mogućnostima i počnem mijenjati svijet oko sebe.

"Uzmimo lovu" - interesantan dokumentarac, pogrešni zaključci

Na hrvatskom sajtu Dokumentarci.com.hr naletih na Austrijski dokumentarac produciran 2008 godine pod nazivom Let's Make Money (u prevodu: Uzmimo lovu) sa prevodom na hrvatski jezik.

Uzmimo lovu je interesantan i informativan dokumentarac koji  svakako preporučujem za pogledati.  U njemu se publika može podsjetiti na izuzetno teške životne uslove u zemljama trećeg svijeta i naučiti da je njihova bijeda zapravo djelomično rezultat ekonomskog protekcionizma zapada, razljutiti se spoznajom kako bankari raspolažu novcem građana, i alarmirati zabrinjavajućim ekonomskim katastrofama u izgradnji, kao što je rastući balon nekretnina u Španiji.  Međutim, razlog zbog kojeg sam se nakanio napraviti ovaj blog post je taj što po mome mišljenju ovaj dokumentarac pravi potpuno pogrešne zaključke, te ukratko želim ukazati na neke od njih.

Video: 

Nekoliko argumenata za tržišnu utakmicu u BH školstvu

U ovom blogu sam jednom ranije donekle dotakao školstvo, u postu pod nazivom Javni prevoz za studente mora biti besplatan. Stvarno?, i na čijem kraju je predloženo ukidanje državnog monopola u školstvu i uvođenje tržišne utakmice, kao ispravniji i bolji potez države u nastojanju da pomogne studentima.

 

Nedavno dijljenje nešto starijeg ali sasvim relevantnog i interesantnog članka publiciranog na sajtu tportal.hr sa prijateljima putem socijalnih medija, u kojem se između ostalog podržava tržišna utakmica u školstvu, donijelo je veliki broj pozitivnih vibracija, bar u prijateljskim libertarijanskim i pro tržišnim krugovima.

 

Kodeks Alimentarius – Svjetski Zakon o Hrani

Već neko duže vrijeme u alternativnim medijima pojavljuje se i diskutuje o pojmu pod nazivom “Codex Alimentarius.” Međutim do današnjeg dana lično nisam imao priliku čuti o istom i u masovnim medijima. “Codex Alimentarius” je naziv za svjetski zakon o hrani, koji njegovi kreatori pokušavaju uvesti u svim zemljama svijeta i to neprimjetno, na mala vrata. Razlog za tajnost je jednostavno taj da oni koji stoje iza svega toga ne žele da cijela stvar dospije u javnost, što bi pomutilo njihove planove.

Među upletemina je korporacija Monsanto, koja je proizvela agent orange - hemijski defolijator upotrebljavan u ratu u Vijetnamu, (ukoliko imate dovoljno hrabrosti, pogledajte slike u uvom linku), i koja je danas jedan od glavnih proizvodžača genetski modifikovanih sjemena i vlasnik pesticida pod nazivom roundup.

O kakvim se podlostima zapravo radi? Za to Vas ostavljam da pogledate video itervju iz emisije "Informativni Razgovor" iz Srbije sa Nikolom Aleksićem, direktorom ekološkog pokreta iz Novog Sada.

Video: 

Koje su osobine idealnog čovjeka?

Koje su osobine idealnog čovjeka? Čuveni pisac i filozof Ayn Rand je bila opsjednuta idejom idealnog čovjeka. U svojim romanima ona je opisala dva takva čovjeka, Howard Roark u romanu "The Fountainhead," (Veličanstveni Izvor) i “John Galt" u romanu "Atlas Shrugged" (Slegnuti Atlas).


Ovaj video je isječak iz filma "Veličanstveni Izvor" u kojem Howard Roark (kojeg glumi Gary Cooper) prezentira svoj odbrambeni govor, gdje se jasno može vidjeti piščeva vizija idealnog čovjeka. Iz izlaganja se može zaključiti da je po umu Ayn Rand idealni čovjek definitivno libertarijanac.

- video preveo CowboyBebop2012 YouTube kanal.

Video: 

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!