You are hereBlogovi / Danijal Hadžović-ov blog

Danijal Hadžović-ov blog


Tržišna integracija kao jedini način stvaranja prosperitetne i stabilne BiH

Često možemo čuti kako je jedan od osnovnih problema održivosti BiH kao zajednice to što se ljudi koji u njoj žive međusobno ne vole i što je čak dva njena naroda ne priznaju kao svoju državu.
 

I dok jedni u tom nedostatku ljubavi vide glavni argument za disoluciju države jer zaboga nema smisla ljude prisilno držati u društvu u kome ne žele žvijeti, drugi se iz petnih žila upinju potvrđivati i promovisati svoj bosanski identitet bilo kroz pozivanje na državnu srednjovjekovnu historiju, veličanja u Evropi "jedinstvenog" i "bogatog" multikulturalnog naslijeđa ili pak stvaranja neracionalne euforuje oko fudbalske reprezentacije BiH.

 

Državne institucije u odmakloj fazi narkomanske zavisnosti i Ibrahim Tirak kao njihovo ružno lice

Liberali griješe kada tvrde da vlada ni u čemu nije uspješna. Istina je pak da pojedine probleme, naročito one koji se tiču lične koristi i interesa političara i birokrata, vlada rješava temeljito i uspješno. Pogledajmo primjerice samo poreznu politiku- nema tog poreza kojeg vlastodršci neće povećati, izmisliti ili uvesti svaki put kada prohtjevi državne aždahe naglo počnu rasti. Najnoviji primjer je Vlada Federacije kojoj je odjednom palo na pamet da se obračuna s piraterijom (pogledajte video prilog), iako sve ove godine po tom pitanju nisu radili apsolutno ništa.

Da li živimo u neoliberalizmu?

Živimo u vremenu u kome nas mediji i razne akademske elite, kako s desnice tako i s ljevice, uvjeravaju da se nalazimo u eri neoliberalnog kapitalizma, a neoliberalizam se pritom predstavlja kao najveće zlo ovog svijeta odgovorno za ratove, nezaposlenost, siromaštvo, socijalnu nejednakost, nedostatak demokratije i slobode, i gotovo sve nedaće koje nas okružuju. Ovaj video uradak je moj pokušaj da gledateljstvo upoznam sa stvarnom idejom neoliberalizma te ih kroz poređenje zamišljenog "neoliberalnog", odnosno klasičnom liberalnog društva sa stanjem u najrazvijenijim državama svijeta, navedem na razmišljanje da li je istina ono što nam se svakodnevno servira, tj. da li zaista živimo u neoliberalizmu.

Video: 

Za slobodu, a protiv "autorskih prava"

 Američka vlada ugasila je internetsku stranicu za razmjenu sadržaja Megaupload zbog kršenja autorskih prava. U četvrtak je Aucklandu u Novom Zelandu u saradnji s FBI-jem uhapšen 37-godišnji osnivač stranice Kim Schmitz te još nekoliko zaposlenika. Gašenje je rezultat zakona protiv piraterije koji se namjerava usvojiti u američkom Kongresu. Uznak protesta protiv ovog zakona u srijedu je i najveća online enciklopedija na svijetu, Wikipedia, zatamnila svoje stranice, a protiv su i kompanije poput Googlea, Facebooka, Twittera, LinkedIna.
 

Progresivni porez je štetan, nemoralan i nepotreban

Za i protiv poreza
 
Tvorac prijedloga za novu pljačku građana Glede najavljene izmjene zakona o porezu na dohodak u Federaciji BiH, kojim bi se uvele progresivne stope, tj. samo povećali poreski nameti "boljestojećim" radnicima u FBiH, mišljenje javnosti je podijeljeno. Podsjećamo, prema prijedlogu konsultantske kuće za istraživačke i razvojne usluge i poslovni konsalting – Revikon d.o.o. u vlasništvu SDP-ove ekonomske vendete Marina Ivaniševića (osumnjičenog za sudjelovanje u aferi "reket") umjesto trenutnog proporcionalnog poreza na dohodak, porezi bi bili povišeni uvođenjem progresivne stope i to tako što će oni koji zarađuju do 1.000,00 KM mjesečno, državi i dalje plaćati mjesečni porez od 10%; oni koji zarađuju do 2.500,00 KM plaćat će i dodatnih 15% poreza na razliku zarade, oni čija se primanja penju do 5.000,00 KM  20% poreza, dok će oni čija poreska osnovica prelazi 5.000,00 KM plaćati 30% poreza na zarađenu razliku. 

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!