Poduzmite Akciju!

Ako vi razumijete i slažete se sa libertarijanskim principima, to znači da ste progutali crvenu pilulu i da za vas nema povratka podržavanja status-kvo politike. Za vas svi oblici kolektivizma (uključujući socijalizam i nacionalizam) predstavljaju opasnost i vi nemožete gledati kako Bosna i Hercegovina sve dublje i brže tone u ponor. Za vas, individualizam je pravi cilj vrijedan podrške i napora za njegovo ostvarenje.

Kampanja za Slobodu i Prosperitet BiH poziva sve naše građane koji cijene i vole slobodu da poduzmu akciju u ovoj intelektualnoj borbi za slobodu pojedinca i minimalnu državu.

Slijedeće stranice sadrže ideje o tome kako vi možete stati na rep socijalizmu i nacionalizmu, i pomoći dovesti Bosnu i Hercegovinu na put slobode i prosperiteta:

Educirajte Se

Ako su libertarijanizam i ideje maksimalne slobode pojedinca i minimalne države za vas nova filozofija, provedite neko vrijeme na SlobodaiProsperitet.com vebsajtu i upoznajte se sa idejama koje su ovdje prezentirane, ili-i istražite bilo koje druge resurse koji promovišu libertijansku filozofiju. U par kratkih sati vašeg vremena imaćete komandu nad punim značenjem libertarijanizma i libertarijanske politike, i bićete spemni da prepoznate i argumentirate klasična liberalna - libertarijanska rješenja za sve probleme današnjice.

Međutim to je samo početak i mi imamo mnogo veće ambicije za vas. Mi iskreno želimo da vas ponukamo da izoštrite i istrenirate sva vaša čula, u cilju kritičkog razmišljanja i aktivne aplikacije libertarijanskih principa na probleme današnjice. Mi želimo da uz našu podršku postanete pravi šampion slobode, da odlučno stanete protiv socijalističke politike kad god se sa njom sretnete, i nesalomljivim argumentima zaustavite i pobijedite konvencionalnu mudrost.

Ovakvo načelo i reagovanje zahtijeva optimizam, praksu, i kontinuirano utvrđivanje razumijevanja filozofskog stajališta libertarijanizma. Stoga trebate nastaviti sa vašim istraživanjem i razmišljati kako proširiti libertarijanske ideje na najbolji mogući način. Nastavite posjećivati naš vebsajt i čitati njegove nove sadržaje. Sekcija “Dodatni Resursi” pod linkom Naučite Višeće vas uputiti na mnoge korisne ideje i eksterne linkove i materijale.

Educirajte Rodbinu i Prijatelje

Sticanje znanja o libertarijanizmu je samo pola posla, oni koji su naobrazovani imaju obavezu da sa novim znanjem nešto i učine. Edukacija rodbine i prijatelja o idejama individualne slobode i minimalne vlade je naj-jednostavniji i najlakši način da dodatno pridonesete ovome cilju. Razgovaranje sa poznanicima će vam pomoći da uvježbate stečeno znanje, pomoći da pronađete najbolje metode argumentiranja i ubjeđivanja, i da kroz primanje povratne informacije otkrijete i razvijete nove ideje.

Za više informacija o tehnikama uspješnog argumentiranja i ubjeđivanja pogledajte sekciju Dodatni Resursi.”

Raširite Glas o Nama

Pomozite nam razglasiti naš vebsajt www.SlobodaiProspritet.com putem glasa, emaila i naše Preporučite Nas forme. Pratite našu Facebook stranicu i YouTube kanal i na njih uputite vaše prijatelje.

Ukoliko posjedujete vebsajt, promovišite nas postavljanjem našeg banera na vaš sajt.

Volontiraj

Kao nezavisna nevladina organizacija koja u skladu sa njenom misijom i libertarijanskim principima, koji ne dozvoljavaju financiranje iz državnog budžeta kao ni iz budžeta bilo kojeg drugog nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, niti bilo koje druge države, Kampanja za Slobodu i Prosperitet BiH se za sav njen rad i aktivnosti isključivo oslanja na volonterski rad njenih članova i  financijsku podrsku privatnih donatora i srodnih nedržavnih organizacija.

Sljedeće su neke od aktivnosti putem kojih se možete uključiti u naš rad:

Istraživanje: istraživanje, prikupljanje, i organiziranje informacija vezane za aktuelne političke teme i vladine zakone.

Pisanje/blogiranje: pisanje kolumni i video scenarija o aktuelnim temama i državnim problemima na maternjem (Srpski, Hrvatski, Bosanski) i Engleskom jeziku.

Prevođenje stranih sadržaja: veliki dio našeg istražnog materijala i publikacija dolazi od stranih izvora, na engleskom jeziku koji trebaju biti prevedeni. Mi takođe nastojimo da sve naše vlastite publikacije prevedemo na engleski jezik, i tako doprinesemo libertijanskom pokretu u svijetu. Zbog tih razloga imamo veliku potrebu za volonterima sa dobrim vladanjem engleskim jezikom i vještinom njegova prevođenja. Prevodioci takođe trebaju imati solidne vještine u pismenom izražavanju na maternjem jeziku. Vladanje kompjuterom i nekim tekstovnim programom je obavezno.

Uređivanje titlova: ubacivanje prevedenih titlova u video klipove. Potrebni su pojedinci sa dobrim vladanjem engleskog i maternjeg jezika i da znaju koristiti softver za umetanje teksta u video zapise (caption editing software).

Uređivanje medija: uređivanje, sastavljanje, i publiciranje audio-visualnih sadržaja. Potrebni su pojedinci koji imaju radno poznavanje engleskog jezika, dobro vladaju kompjuterima, poznaju Internet, YouTube, audio i video editing softvere, i kreativni su i organizirani.

Snimanje audiovizuelnih materijala: snimanje kadrova za potrebe multimedijskih projekata (kratki dokumentarci, intervjui, i slično).

Grafička obrada: dizajniranje i kreiranje logotipa, banera, brošura, i slika za potrebe našeg vebsajta, društvenih medija, i za ostale publikacije i aktivnosti.

Marketing u društvenim medijima: marketing i širenje naših sadržaja putem društvenih medija poput Facebook-a, Twitter-a, blogova, i foruma.

Promocija libertarijanizma na univerzitetima: širenje libertarijanskih ideja na fakultetima u Bosni i Hercegovini. Potrebni su pojedinci koji su upisani i pohađaju punu nastavu na svojim univerzitetima, i koji posjeduju dobre komunikacijske i organizacione vještine.

Komuniciranje s javnošću: održavanje odnosa s javnošću (strukture vlasti, mediji, privatni sektor)

Vebsajt moderacija: održavanje, moderacija, i organiziranje sadržaja našeg sajta i foruma. Potrebni su pouzdani i organizirani pojedinci sa radnim iskustvom u upravljanju veb sajtovima i sa dobrim poznavanjem engleskog jezika.

Molimo sve koji su zainteresirani i žele biti dio našeg tima da nam se jave putem kontakt formulara. Zahvaljujemo!

Napomena:  Kampanja za Slobodu i Prosperitet BiH volonterski rad podrazumijeva kao dobro radno iskustvo, i stoga rezervišemo pravo da nagradimo vrijedne i uspješne volontere sa pismima preporuka u svrhu zapošljavanja, apliciranja za školarine i grantove, i slično.

Pišite Blogove

Započnite online blog i pišite o libertarijanskim idejama i principima.  Besplatno i jednostavno možete kreirati akaunt na socijalnim sajtovima kao što su Blogger, Facebook, MySpace, Twitter, Bloger.ba, Sarajevo-x.com, i ostali. Započnite stvarati nova prijateljstva i pisati o važnim temama sa kojima ste upoznati i direktirajte svoje prijatelje da ih čitaju i komentiraju.  Ovo je najlakši način da dokučite veliki broj ljudi.

Nemojte zaboraviti da nas informišete o vašem radu.

Pišite Medijima

Istražili ste temu koja vas jako interesira i želite razglasiti vaše mišljenje?  Savršeno, napišite članak i pošaljite ga lokalnim novinama i magazinima i zatražite njegovu publikaciju.

Mi ćemo vrlo rado publicirati i promovisati sve članke koji promovišu libertarijanske stavove i slamaju konvencionalnu socijalističku i nacionalističku mudrost.

Pokrenite Grupe i Pridružite se Aktivnostima

Pokrenite ili se pridružite libertarijanskim grupama u vašem gradu ili univerzitetu. Upoznajte druge istomišljenike i razmijenite ideje sa njima. Kreirajte i održavajte zabavne događaje koji promovišu slobodu pojedinca i minimalnu državu.  

(u skoroj budućnosti planiramo postaviti alate za organiziranje i obavještavanje o grupnim aktivnostima)

Kontaktirajte Izabrane Političare

Kontaktirajte Vaše izabrane političare i političke partije na vlasti, i zahtjevajte od njih da podrže politiku koja promoviše individualnu slobodu i slobodno tržište.  Podsjetite ih da su oni izabrani da služe volju građana i upozorite ih da vi nećete glasati za njih na slijedećim izborima ukoliko ne zadovolje vaša očekivanja. Pohvalite političare koji rade ispravne stvari, kritizirajte ostale. Dajte političarima do znanja da vi pratite njihove akcije i da su vaši stavovi relevantni.

Napomena: mi smo u procesu organiziranja liste političara i političkih stranaka sa njihovim kontakt informacijama, i napravićemo ih dostupnima za vašu upotrebu. (volonteri potrebni za dovršenje ovog projekta)

Potpišite Peticije

Kreirajte i potpišite peticije u znaku podrške libertarijanskim inicijativama i zakonskim odredbama.

Online zajednice kao što su Facebook pružaju alate za ovu vrstu aktivnosti. Mi takođe planiramo kreirati peticije i napraviti ih dostupnim za vašu upotrebu.

(volonteri potrebni za ovaj projekat)

Registrujte se za Glasanje na Izborima

Registracija i sudjelovanje na izborima je pravo svakog pojedinca sa navršenih 18 godina.  Ukoliko ne glasate, propuštate vašu najveću šansu da utičete na rad države i pridonesete nastojanju da se vlada natjera da služi vaše interese.

Kandidujte se za Političku Dužnost

Konačno smo došli do ultimativnog cilja Kampanje za Slobodu i Prosperitet, koji je inspiracija i pomoć kreiranja budućih libertarijanskih lidera Bosne i Hercegovine. To će biti lideri koji će izazivati konvencionalnu socijalističku mudrost, zahtijevati da se uloga vlade preispita i umanji na njenu ispravnu funkciju kao sluga njenim građanima, i koji će promovisati libertarijanske solucije za dobrobit pojedinca.

Ako ste nezadovoljni sa našom vladom i direkcijom u kojoj nas ona vodi, najbolji način da da se to ispravi je da se kandidujete za političku funkciju i time sami postanete instrument promijena.  Sa pozitivnim nastupanjem, čvrstim razumijevanjem konvencionalne politike, dobro istraženim problemima, savršenim libertarijanskim solucijama, i odlučnom podrškom istomišljenika, moguće je to i ostvariti.

Samo zamislite kakve kvalifikacije i mudrost posjeduju naši slavni političari na vlasti, i biti će vam potpuno jasno ne samo to da i Vi možete ostvariti političku karijeru i da možete raditi posao puno bolje od sadašnjih političara, već da bi ste to morali pod hitno učiniti zbog urgentnog razloga da se smijene nesposobnjakovići i Bosna i Hercegovina skrene sa sigurnog puta u propast.