You are hereČesta Pitanja - FAQ / libertarijanizam / Zašto koristimo riječi "Libertarijanizam" i "Klasični Liberalizam" u opisivanju "Liberalne" politike?

Zašto koristimo riječi "Libertarijanizam" i "Klasični Liberalizam" u opisivanju "Liberalne" politike?


By Jadranko Brkic - Posted on 06 Siječanj 2010

U svome originalnom značenju, riječ "Liberal" asocira sa 1. maksimalnom slobodom pojedinca, gde su svi pojedinci slobodni da žive svoje živote na način koji odaberu i da se neometano bave ekonomskim poslovima, i 2. minimalnom vladom, ograničenom na zaštitu individualnih sloboda (održavanje jake vojske i policije) i posredovanje u sporovima (pravosudni sistem).

Međutim, tokom vremena pojam liberal je izopačen i postao asociran sa socijalizmom i velikom vladom.

U Sjedinjenim Državama, progresivna Demokratska Stranka je početkom 20. vijeka od strane nekih političara pogrešno označena kao liberalna, i to ime je zaživilo. Demokrate u SAD se danas obično nazivaju liberali, iako se njihova politika potpuno razlikuje od liberalne. Demokratska stranka otvoreno podržava veliku vladu i socijalnu državu, kao i državni intervencionizam na tržištu.

Zbog te izopačenosti, istinski liberali u SAD su većinom prestali da se identificiraju sa terminom liberal, i sada sebe nazivaju "Klasičnim Liberalima" ili "Libertarijancima."

U Evropi, pojam liberal uglavnom i dalje ima svoje prvobitno značenje. Ipak, prevalenca socijalističke i komunističke snage u ranom 20. vijeku rodila je pokret Socijalnog Liberalizma, koji predlaže intervencionizam vlade u privredi, velike vladine socijalne programe, i socijalnu pravdu - postizanje ravnopravnosti putem visokog oporezivanja, i preraspodjele prihoda i imovine. Mnoge liberalne partije u Evropi su socijalni liberali. Njihova politika je u mnogo stvari suprotna od klasičnog liberalizma, ali njihovo korištenje riječi liberal u sklopu svojih imena je izopačilo značenje liberalnog termina.

Pravi liberali Evrope u velikoj mjeri zadržavaju svoju povezanost sa riječju liberal, međutim oni se time takmiče za identit sa socijalnim liberalima. Da bi se saznalo da li je neka organizacija liberalnog predznaka doista liberalna ili socijalistička, mora se gledati duboko u njihove principe, umjesto oslanjanja samo na ime.

Iz svih ovih razloga, Kampanja za Slobodu i Prosperitet se koristi riječima "Libertarijanizam" i u manjoj mjeri "Klasični Liberalizam" kada opisuje liberalnu politiku, kao dva nekorumpirana termina vjerna svome izvornom liberalnom značenju.

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!