You are hereNaučite Više / Libertarijanska Filozofija / Klasični Liberalizam/Libertarijanizam Ukratko

Klasični Liberalizam/Libertarijanizam Ukratko


Šta je klasični liberalizam/libertarijanizam?

 

Klasični liberalizam/libertarijanizam je termin usvojen od strane širokog spektruma političkih filizofija koje podržavaju maksimizaciju individualnih sloboda i minimizaciju vlade.

 

Šta je klasični liberal/libertarijanac?

 

Klasični liberal/libertarijanac (libertar, libertarac, libertijac, liberter, slobodar) je osoba koja vjeruje u individualnu slobodu ponašanja. Libertarijanci vjeruju da je svaki pojedinac vlasnik svog života i privatnog vlasništva. Oni vjeruju da su svi pojedinci slobodni da žive svoje živote onako kako oni odaberu, sve dok njihovo ponašanje ne narušava slobodu drugih pojedinaca. Libertarijanci se strogo suprotstavljaju bilo kakvom upletanju vlade u njihove lične, porodične, i ekonomske odluke. Libertarijanci podržavaju ličnu slobodu, ličnu odgovornost, i minimalnu državu u službi pojedinca.

 

Šta klasični liberali/libertarijanci žele da rade?

 

Libertarijanci žele da su u kontroli nad svojim vlastitim životima. Oni žele da drže vladu van njihovih privatnih odluka i životnog stila. Libertarijanci žele da zadrže plodove svoga rada i da se slobodno i neometano uključe u dobrovoljne lične/osobne i ekonomske aktivnosti sa drugim pojdincima bez ikakvog upletanja države. Libertarijanci žele da vlada bude minimalna, efikasna, odgovorna, i da pravi što manje opterećenje na pojedince i društvo.

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!