You are hereBosna i Hercegovina i dalje među najnepogodnijim zemljama u regionu za biznis

Bosna i Hercegovina i dalje među najnepogodnijim zemljama u regionu za biznis


By Jadranko Brkic - Posted on 12 Siječanj 2012

U godišnjem indeksu ekonomskih sloboda koje svake godine objavljuje Heritage Fondacija i Wall Street Journal, Bosna i Hercegovina je se u 2012 godini zadržala na 104 mjestu, iako je njen broj bodova u ekonomskim slobodama iz protekle godine opao za 0.2 boda sa 57.5 na 57.3. Jedno mjesto ispred nas je Kenija a prvi ispod nas je Fiji. Svi nasi susjedi su bolje rangirani od nas:


#43 - Makedonija sa indeksom ekonomskih sloboda od 68.5

#69 - Slovenija sa indeksom 62.9

#72 - Crna Gora sa indeksom 62.5

#83 - Hrvatska sa indeksom 60.9

#98 - Srbija sa indeksom 58.0


Kao i u proteklih 18 godina, i ove godine prvo mjesto zauzima Hong Kong koji ove godine ima ukupnu ocjenu od 89.9. Pracen je Singapurom i Australijom sa ocjenama 87.5 i 83.1.
 

Kratak prevod ranga Bosne i Hercegovine sa stranice heritage.org:
 

Skor ekonomskih sloboda u Bosni i Hercegovini je 57.3, sto njenu ekonomiju čini 104. u indeksu za 2012 godinu. Njen sveukupan skor je 0.2 boda niži od prošle godine, sa značajnim padom u biznis slobodama. Bosna i Hercegovina je rangirana 38. od 43 države u Evropskom regionu, i njen sveukupan skor ostaje uveliko ispod regionalnog prosjeka.
 

Osnove ekonomskih sloboda su su nejednake širom zemlje. Loša zaštita vlasničkih prava i raširena korupcija obeshrabruju preduzetničku aktivnost. Vladavina prava je slaba, i lokalni sudovi su podležni značajnoj političkoj manipulaciji i manjkaju sredstva za efikasno procesiranje složenog kriminala. Nametljiva birokracija i skupe procedure registracije su ogledalo istorije centralnog planiranja. Neefikasna i prekomjerna javna potrošnja ovjekovječuje fiskalna opterećenja koja nameće država.
 

Nakon nekoliko godina snažnog ekonomskog rasta, ekonomske performanse Bosne i Hercegovine su opale, djelomično zbog globalnog ekonomskog zastoja i takođe zbog općenito spore tranzicije ka regulatornoj efikasnosti i politici otvorenog tržišta. Preduzetnički uslovi ostaju među najobeshrabrujućim u regionu.
 

Više detalja u vezi ranga ekonomskih sloboda Bosne i Hercegovine pogledajte ovdje: http://www.heritage.org/index/country/BosniaHerzegovina
 

Cjelokupna rang lista svih zemalja u svijetu: http://www.heritage.org/index/Ranking

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!