You are hereSaopštenje za javnost: Poziv na građanski neposluh i prestanak plaćanja RTV takse

Saopštenje za javnost: Poziv na građanski neposluh i prestanak plaćanja RTV takse


By Danijal Hadžović - Posted on 24 Siječanj 2012

  
Kampanja za Slobodu i prosperitet u Bosni i Hercegovini

(www.slobodaiprosperitet.com)
 
Utorak, 24. januar 2012.
 

Saopštenje za javnost:
POZIV GRAĐANIMA NA PRESTANAK PLAĆANJA RTV TAKSE

 
Organizacija „Sloboda i prosperitet“ poziva stanovnike Bosne i Hercegovine, kako u Federaciji, tako i u Republici Srpskoj, na građanski neposluh i prestanak plaćanje RTV takse.
 
Za 9 km pretplate mjesečno, koliko su  zakonom primorani plaćati, građani naše zemlje kao  kontrauslugu od televizija javnog servisa dobijaju krajnje nekvalitetan program oličen u kiču stranih sapunica i repreziranju davno zaboravljenih serija, zabavne emisije koje odišu primitivizmom, novinarski amaterizam i senzacionalizam, a prvenstveno agresivnu političku propagandu i promociju vladajućih političkih partija u Federaciji i Republici Srpskoj. Entitetske javne televizije RTRS i Federalna televizija pretvorene su u partijske biltene SNSD-a i SDP-a kojima su brutalni obračuni s političkim protivnicima, besramno plasiranje laži i naručeni prilozi postali osnovno uređivačko načelo u informativnom programu. Sa žaljenjem posmatramo djelovanje novinara navedenih televizija koji su, svoj novinarski profesionalizam i ljudsko dostojanstvo podredili služenju interesima vladajućih političkih oligarhija. Informativni program javnih emitera sve više podsjeća na informativne emisije i program državnih televizija nedemokratskih komunističkih sistema poput Sjeverne Koreje ili Kube.
 
Ispred naše organizacije nudimo vrlo jednostavno i brzo rješenje problema javnog servisa-  potpunu privatizaciju njegovih emitera i samim time oslobađanje građana obaveze da svoj novac daju u ruke propagandnim mašinerijama političkih partija. Od svog nastanka do danas javni  emiteri su dokazali da nisu u stanju biti istinski nezavisne i profesionalne televizije,  nego su prije ili kasnije potpadali pod utjecaj i postojali produžena ruka određenih političkih subjekata. Političari građanima godinama plasiraju jeftine floskule i besmislice kako su javne televizije stubovi državnosti neke zemlje. Pitamo se kako vodeća svjetska sila, Sjedinjene Američke Države u kojoj ne postoji javni servis, savršeno funkcionira bez tog stuba, i nesumnjivo ima najrazvijenije medijsko tržište u svijetu. Istina je pak da je smisao postojanja javnog servisa u BiH, bio, ostao i ostat će borba političkih partija za preuzimanje kontrole nad njegovim emiterima. 
 
Da li mi ovim saopštenjem pozivamo građane da krše zakon? Da, pozivamo ih da krše štetan i nepotreban zakon koji u ovoj zemlji ne odgovara nikome osim eventualno pojedinim članovima SDP-a i SNSD-a. Drugim riječima pozivamo ih da kažu ne pljački koju država aparatom prisile sprovodi nad njima uzimajući im novac za potrebe jeftine političke propagande koja vrijeđa moral i zdrav razum.
 
O nama:
Sloboda i prosperitet je klasično liberalna organizacija u BiH koja promovira načela slobode pojedinca, ekonomije slobodnog tržišta i male ograničene vlade u Bosni i Hercegovini. Naši članovi su istaknuti intelektualci iz oblasti ekonomije i drugih društvenih nauka. Za više informacija o našem radu pozivamo vas da posjetite naš vebsajt: www.slobodaiprosperitet.com
 

 
 
Kontakt Podaci:
Jadranko Brkić - predsjednik
(Hong Kong)
http://www.slobodaiprosperitet.com/contact
 
Danijal Hadžović - potpredsjednik
(Sarajevo)
061/310-177
 
Admir Čavalić - potpredsjednik
(Tuzla)
061/654-320

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!