You are hereSaopštenje za javnost: Osuda najavljenog povećanja PDV-a

Saopštenje za javnost: Osuda najavljenog povećanja PDV-a


By Jadranko Brkic - Posted on 07 Ožujak 2012

Kampanja za Slobodu i prosperitet u Bosni i Hercegovini

(www.slobodaiprosperitet.com)

 

Četvrtak, 8. Mart 2012.


Saopštenje za Javnost:
Osuda najavljenog povećanja stope PDV-a
 

Povodom najavljene mogućnosti povećanja PDV-a od strane ministra finansija Federacije BiH Ante Krajine, nevladina organizacija "Sloboda i prosperitet" izlazi sa saopštenjem za javnost.
 

Izražavamo našu razočaranost najavljenim povećanjem PDV-a i pitamo se da li je aktuelna Vlada Federacije u stanju ponuditi ijedan konkretan i koristan prijedlog za poboljšanje kvaliteta života prosječnog građanina u BiH, ili će se njen mandat svoditi na povećanja poreza? Nakon povećanja poreza na topli obrok, neuspjelog pokušaja povećanja i uvođenja progresivnog poreza na dohodak, Vlada sada najavljuje i povećanje PDV-a koji trenutno iznosi 17%. Koji je sljedeći porez koji će vlada povećati ili uvesti, i koliko svog novca građani trebaju izdvajati kako bi zadovoljili potrebe preglomaznog birokratskog aparata?
 

Sve dosadašnje izmjene u poreskoj politici išle su u pravcu obezbjeđivanja dodatnih sredstava za održavanje nivoa ogromne javne potrošnje, uključujući i prekobrojnu administraciju. Stoga i ne čudi što je najavljena izmjena PDV-a upravo uslovljena aranžmanom sa MMF-om. Umjesto što se nastoje ostvariti veći javni prihodi nauštrub građana ove države, zašto se ne teži smanjivanju javnih rashoda koji su prema istraživanjima svih relevantnih institucija poput Svjetske banke ili MMF-a među najvećim u Evropi i prevazilaze svaku razumnu ekonomsku granicu?
 

Iako su rasterećenje privrede te programi štednje i smanjenja javne administracije u vremenima krize jedina razumna i produktivna mjera, i općenito, jedini garant dugoročnog ekonomskog napretka države, naša vlada u cilju zadržavanja privilegiranih stranačkih pozicija i sadašnjih javnih rashoda odlučuje se krenuti putem dodatnog siromašenja svojih građana. Povećanje PDV-a, osim što će biti direktan udar na džepove stanovnika Bosne i Hercegovine, nesumnjivo će voditi i ka dodatnom ograničavanju ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini. Sve dok državni aparat sa svojom ogromnom administracijom i nametima bude gušio privatni sektor, BiH u ekonomskom smislu neće moći napredovati, niti će postati stabilna i prosperitetna država. Sa žaljenjem moramo konstatovati da aktuelna vlada, kao i sve prethodne, svjesno ili ne, čini poteze koji vode prema potpunom ekonomskom uništenju ove zemlje.

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!