You are hereSaopštenje za javnost: Čestitka povodom dana pobjede nad fašizmom i dana Evrope

Saopštenje za javnost: Čestitka povodom dana pobjede nad fašizmom i dana Evrope


By Danijal Hadžović - Posted on 09 Svibanj 2012


Kampanja za Slobodu i Prosperitet BiH
Srijeda, 9. maj, 2012.
Sarajevo

Saopštenje za javnost

​Organizacija "Sloboda i Prosperitet" zajedno sa udruženjem građana "Multi" iz Tuzle građanima BiH čestita 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.
 
Datum kada je poražen nacistički reich nažalost je označavao i uspon sljedećeg totalitarnog, komunističkog zla, koje će predvođeno Sovjetskim savezom gotovo polovinu svijeta prekriti željeznom zavjesom diktature, terora, beznađa i neslobode, a proći će gotovo još pola stoljeća do konačnog urušavanja boljševičkog čudovišta koje je baš kao i fašizam iza sebe ostavilo milione žrtava. Danas, 9. maja 2012. godine svijetom nanovo kruži bauk lijevih i desnih totalitarizama. Pronašavši plodno tlo u aktuelnoj ekonomskoj krizi, neprijatelji demokratije, slobode i individualizma sve glasnije i agresivnije promoviraju povratak poraženih koncepata jednoumlja, kolektivizma i obezvređivanja individue, bilo na rasnoj, etničkoj, vjerskoj ili klasnoj osnovi. Također, posljednjih godina svjedočimo još jednom obliku fašizma karakterističnim za ekonomski sektor, tzv. "korporativnog fašizma" u kome odabrane kompanije uz pomoć državnih vlada uspostavljaju svoj puni monopol na tržištu, gušeći time slobodu i mogućnost djelovanja drugih tržišnih subjekata. Nažalost, ovakav ekonomski model koga je između dva svjetska rata usvršila fašistička Italija, danas je ralnost u mnogim društvima svijeta. Shodno tome, organizacija "Sloboda i Prosperitet" građanima Bosne i Hercegovine kao dokazanim antifašistima donosi u prilog prevedenu video ilustraciju popularne knjige "Put u ropstvo", autora Friedrich von Hayek-a.
 
Ekonomski nobelovac Hayek u ovoj knjizi pokazuje i opisuje korake kojim društvo ide ka fašizmu. Put ka fašizmu je ujedno i put u ropstvo što je i naslov Hayekove knjige. U kratkoj YouTube ilustraciji sa prevodom pokazano je kako je fašizam u svojoj početnoj fazi dosta zavodljiv i isprva ga ne prepoznaje veći dio društva. U praksi, ovo se već dešava u Grčkoj koja zbog ekonomske krize srlja u ralje totalitarizma, što dokazuju posljednji izbori na kojima su fašističke i komunističke snage osvojile veliki broj glasova.
 
Građani BiH moraju biti svjesni konstantne prijetnje od fašizma i drugih kolektivističkih ideologija koje za cilj imaju planiranje i ograničavanje njihovih vlastitih života, te očuvati svoju slobodu i pravo na samostalno djelovanje i donošenje odluka.
 
Organizacija "Sloboda i Prosperitet"
Udruženje građana "Multi"

Oznake

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!