You are here2013 Indeks ekonomskih sloboda za Bosnu i Hercegovinu

2013 Indeks ekonomskih sloboda za Bosnu i Hercegovinu


By Jadranko Brkic - Posted on 10 Siječanj 2013

Rang Bosne i Hercegovine u godišnjem indeksu ekonomskih sloboda, a koji izdaju Heritage fondacija i Wall Street Journal, za 2013 godinu nije nimalo uzbuđujući. Iako se ukupan rejting naše zemlje sa 104. mjesta u 2012 godini popravio na 103. mjesto u ovoj godini, ovaj rezultat nimalo ne popravlja sliku poslovne klime i ne popravlja izglede za dogledno ekonomsko blagostanje u Bosni i Hercegovini.

Slijedeće su prevedeni odlomci iz tog izvještaja:

"Rang ekonomske slobode za Bosnu i Hercegovinu je 57,3, što je njenu ekonomiju čini 103. najslobodnijom u indeksu za 2013godinu. Njena ukupna ocjena je ista kao i prošle godine, uz poboljšanja u upravljanju javnom potrošnjom i slobodi rada, a sa pogoršanjem u monetarnoj i fiskalnoj slobodi. Bosna i Hercegovina je rangirana 38. od 43 zemlje u Evropskom regionu, a njen ukupan rang ostaje i ispod globalnog i ispod regionalnog prosjeka.

Nakon nekoliko godina skromnog privrednog rasta, ekonomski učinak Bosne i Hercegovine je oslabio, dijelom zbog globalne ekonomske krize, ali uglavnom zbog nedostatka napretka u poboljšanju regulatorneg efikasnosti i politike otvorenog tržišta. Veliki broj preduzeća je i dalje pod kontrolom države, a privatizacija je praktično zaustavljena.

Zaštita imovinskih prava je slaba, a korupcija je široko rasprostranjena. Vladavina prava je slaba, a lokalni sudovi su podložni političkom uticaju i nemaju sredstava da efikasno procesuiraju komplikovane organizovane kriminale. Birokracija i skupe procedure registracije odražavaju istoriju centralnog planiranja. Visoka javna potrošnja je veliko opterećenje za privredu."

Čitav izvještaj na engleskom možete pročitati ovdje.

Sa ovakvim rezultatima, da li je uopšte potrebno napominjati da političari u Bosni i Hercegovini trebaju pod hitno da prestanu sa prepirkama oko trivijalnih problema, te da se fokusiraju na poboljšanju poslovne klime kroz uspostavljanje istinski nezavisnog sudskog sistema i jačanje vladavine prava, zaštitu imovinskih prava, smanjenje birokracije i propisa u domenima pokretanja i rada obrta, bitno smanjenje poreznih nameta, i ukidanje ograničenja na investicije i trgovinu.

No ni naši najbliži susjedi ni ove godine nisu mnogo bolje rangirani od prethodnih, što jasno govori da zemlje balkanskog regiona nemaju apetita za ekonomskom liberalizacijom, te i dalje odlučno marširaju stazama socijalizma.  Više o rangovima ekonomskih sloboda pojedinih zemalja pogledajte ovdje.

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!