You are hereDaniel Hannan: Bosna - protektorat Brisela

Daniel Hannan: Bosna - protektorat Brisela


By Jadranko Brkic - Posted on 28 Ožujak 2014

“Bosna je pretvorena u vrstu Evropske unije u minijaturi, gdje se demokratsko samoodređivanje sputava, tako da bi se po svaku cijenu sačuvao ideal multinacionalne države. Sve počevši od plave zastave i zvijezdica na njoj, rekvizita i simbolizma oni su prepisali od Brisela.” Izvor: DanHannanMEP YouTube kanal.

(video na dnu transkripta)

Trankript:

Hvala Vam gospodine Dopredsjedniče. Prije nekoliko godina posjetio sam Sarajevo, gdje sam sreo EU komesara, odnosno Visokog predstavnika, iliti kolonijalnog guvernera takorekuć. I on je rekao - a ja sam mislio da je to bila savršena evrokratska opaska - rekao je "Ja sam kritikovan sa obe strane: i Srbi i Bošnjaci napadaju ono šta radim, i stoga toga mora biti da nešto radim ispravno."

I ja sam mu rekao “ne, ako Vas svi kritikuju to mi sugeriše da radite nešto pogrešno.” Postoji vječni jaz između demokrata i funkcionera Brisela. Bosna je pretvorena u vrstu Evropske unije u minijaturi, gdje se demokratsko samoodređivanje sputava, tako da bi se po svaku cijenu sačuvao ideal multinacionalne države. Sve, počevši od plave zastave i zvijezdica na njoj, rekvizita, i simbolizma oni su prepisali od Brisela.

Način na koji bi Bosna dostigla zrelost bi naravno bilo kada bi mogla da bude demokratska, kada bi ljudi mogli da glasaju i da se njihove odluke poštuju. Umjesto toga, kako bismo je pripremili za EU članstvo, mi je prvo podučavamo kako da sputava demokratsko samoopredjeljenje.

 

Preveo: Jadranko Brkić

Video: 

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!