You are hereBlogovi / sinisadomic-ov blog / Financiranje političkih stranaka iz državnog budžeta

Financiranje političkih stranaka iz državnog budžeta


By Siniša Domić - Posted on 26 Srpanj 2014

Od zadnjih izbora održanih 2012 godine mogli smo čitati na portalima i nekim televizijskim kućama u manjem ili većem obimu (uglavnom manjem) kritiziranje političkih stranaka. Kritike su se svodile na plaće zastupnika, stranačkih dužnosnika, sumnjivo porijeklo imovine, namještanje tendera itd. Međutim, u cijeloj toj priči uvijek se malo ili gotovo nikako ne spominje financiranje stranaka.

Po Zakonu o financiranju političkih stranaka u BiH Član 3. (“Službeni glasnik BiH”, broj: 22/00, 102/09, 54/10“) možemo vidjeti da se stranke mogu financirati od članarina, priloga fizičkih i pravnih lica, budžeta, imovine kojom stranka raspolaže i od poduzeća koje stranka posjeduje.

Kada malo bolje pogledamo kako se to u stvari stranke u BiH financiraju i od kojih novaca vidjet ćemo da je osnivanje stranke prije svega jedan veoma unosan biznis. Milioni maraka preusmjereni iz budžeta u korist stranaka se po stranačkim interesima kasnije raspoređuju kroz plate u strankama, ugovore o djelu, poslovima dodijeljenim stranački pogodnim licima i firmama. Svi oni koji imaju korist iz stranačke kase naravno najmanje što mogu uraditi za stranku jeste dati joj glas bez obzira na njen program, ono što je učinila u proteklom periodu na vlasti i tako dalje.

Interesantno je to da stranke koje su u vlasti već godinama ne mogu da dođu do rješenja oko nekih zakona koji čekaju provedbu već godinama (Sejdić-Finci) ali kada je u pitanju raspodjela novca iz budžeta za stranke ili raspodjela novaca u slučaju Elektroprijenosa svjedoci smo kako stranke vrlo brzo nađu dogovor oko takvih pitanja.

Međutim, postaje sve teže financirati stranke a istovremeno javnu upravu te isplaćivati mirovine i invalidnine. Parazitski sistem postaje svakim danom sve manje efikasan ali političari još uvijek najmanje govore o odustajanju uzimanja novca za stranke. Parazitska poduzeća (političke stranke) svake godine uzimaju milione maraka za svoje financiranje vidiovdje . Iz broja prijavljenih stranka na izborima koji se održavaju ove godine (vidi ovdje) možemo zaključiti da je osnivanje stranke i prikupljanje glasačke mašinerije postao veoma unosan biznis. Glasačka mašinerija se prikuplja na način da se obećavaju radna mjesta u javnoj upravi a samim tim se osigurava duža opstojnost stranke na vlasti. Samo za prošlu godinu poreski obveznici su izdvojili preko 17 miliona maraka tako da sada imamo masovno formiranje stranaka koje se takmiče svaka za svoj dio kolača iz budžeta BiH. Ovdje možemo vidjeti koliko su stranke pojedinačno „uzele“ sredstava iz budžeta.

Zašto mediji šute o financiranju stranaka? Odgovor je vrlo jednostavan. Izbori dolaze, stranke kada je u pitanju izborna kampanja nikada nisu žalile uložiti ogromne novce za reklamiranje svojih predizbornih obećanja. Zato mediji u ovom predizbornom periodu mudro šute i čekaju da uberu svoj kolač od stranaka koji nije nimalo zanemariv ukoliko znamo da su stranke samo iz budžeta u prošloj godini inkasirale su preko 17 miliona maraka.

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!