You are hereBosna i Hercegovina rangirana kao 91. u svjetskom Indeksu prosperiteta

Bosna i Hercegovina rangirana kao 91. u svjetskom Indeksu prosperiteta


By Jadranko Brkic - Posted on 25 Studeni 2014

Bosna i Hercegovina je prema indeksu Legatum Prosperity Index (indeks prosperiteta) za 2014 godinu rangirana kao 91. najprosperitetnija zemlja na svijetu.

Prema informacijama sa njihovog vebsajta, Legatum Prosperity Index je godišnje rangiranje 142 zemlje, razvijeno od strane Legatum instituta.  Taj indeks je jedinstven po tome što definira prosperitet kao kombinaciju bogatstva i blagostanja.  

Legatum indeks prosperiteta posjeduje informacije za Bosnu i Hercegovinu počevši od 2012 godine, kada je BiH sveukupno rangirana kao 99.  U 2013 godini, naša zemlja je rangirana kao 97., što znači da se sa rangom od 91 ove godine popravila za šest mjesta.

Ovaj indeks je podijeljen u šest pod-indeksa, koji mjere socijalni kapital, lične slobode, sigurnost i bezbjednost, zdravlje, obrazovanje, državnu upravu, preduzetništvo i mogućnosti, i ekonomiju.  U 2014., Bosna i Hercegovina je najbolje rangirana u pod-indeksu zdravlje (54th) a najlošije u pod-indeksu lične slobode (122).

 
Više detalja o svim rangiranjima Bosne i Hercegovine u Legatum indeksu, kao i usporedbe naše zemlje sa našim susjedima i više, mogu se pogledati na vebsajtu Legatum indeksa.

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!