You are herelibertarijanizam

libertarijanizam


Šta je to klasični liberalizam/libertarijanizam?

U slijedecem videu Dr. Nigel Ashford, sa Instituta za Humane Nauke (IHS) u George Mason Univerzitetu, objašnjava 10 osnovnih principa klasičnoliberalnog-libertarijanskog viđenja društva i ispravne uloge države:

1) Sloboda kao primarna politička vrijednost

2) Individualizam

3) Skepticizam prema vlasti

4) Vladavina zakona

5) Civilno društvo

6) Spontani poredak

7) Slobodno tržište

8) Tolerancija

9) Mir

10) Ograničena država

Video: 

Novogodišnja Rezolucija Jednog Libertarijanca za 2011 Godinu

Evo nas na početku 2011 godine što znači da je vrijeme početi sa ispunjavanjem novogodišnjih rezolucija koje smo sami sebi obećali. U neka tipčna obećanja spadaju rezolucije da se smrša, da se počne vježbati, da se prestane pušiti ili piti, da se postignu bolje ocjene u školi, da se počne štediti novac, i slično.  Dok bih se ja ove godine svakako mogao založiti za gubitak nekoliko neželjenih kilograma, zatim za trošenje manje vremena na kompjuteru, kao i za češće gibanje, to nisu rezolucije sa kojima želim da vas dosađujem. Umjesto toga želim vam reći o mojoj Libertarijanskoj Novogodišnjoj Rezoluciji.

Gdje su Klasični Liberali/Libertarijanci locirani na Političkoj Skali Ljevice i Desnice?

Kao prvo važno je istaći da je politički model Ljevice i Desnice nekompletan i kao takav on ne daje ispravnu sliku političkog spektruma. Ovaj model uglavnom sadrži samo njegov ekonomski aspekt. Na lijevoj strani ove skale su oni koji žele da država ima veću kontrolu nad ekonomijom. Tu spadaju progresivci, socijalisti, te fašisti i komunisti na samom lijevom kraju. Na desnoj strani su oni koji žele veću slobodu ekonomije. Tu spadaju konzervativci, klasični liberali/libertarijanci, i anarhisti na samom desnom kraju.

 

Libertarijanci žele slobodno tržište i protive se bilo kakvom upletanju države u ekonomiju. Stoga libertarijanci spadaju u desnicu po ekonomskom pitanju.

 

Ron Paul o Libertarijanizmu - John Stossel 20/20 Intervju

John Stossel Intervjuiše Republikanskog Libertijca Ron Paula o individualnoj slobodi, korištenju opojnih droga, prostituciji, i homoseksualnim brakovima.  Ovo je odličan video o libertarijanskoj perspektivi.

(video publicirao peacespeech youtube channel)

(volonter prevodioc potreban)

Video: 

Milton Friedman o Libertarijanizmu

Koji su elementi libertarijanskog pokreta i kako jedan od njegovih najčuvenijih zagovarača Milton Friedman aplicira ista načela na aktuelne probleme u Sjedinjenim Državama i svijetu?

(gledajte ostatala 4 dijela ovog intervjua na RCO64 youtube kanalu)

(potreban volonter prevodioc)

Video: 

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!