You are hereFriedrich von Hayek

Friedrich von Hayek


Da li živimo u neoliberalizmu?

Živimo u vremenu u kome nas mediji i razne akademske elite, kako s desnice tako i s ljevice, uvjeravaju da se nalazimo u eri neoliberalnog kapitalizma, a neoliberalizam se pritom predstavlja kao najveće zlo ovog svijeta odgovorno za ratove, nezaposlenost, siromaštvo, socijalnu nejednakost, nedostatak demokratije i slobode, i gotovo sve nedaće koje nas okružuju. Ovaj video uradak je moj pokušaj da gledateljstvo upoznam sa stvarnom idejom neoliberalizma te ih kroz poređenje zamišljenog "neoliberalnog", odnosno klasičnom liberalnog društva sa stanjem u najrazvijenijim državama svijeta, navedem na razmišljanje da li je istina ono što nam se svakodnevno servira, tj. da li zaista živimo u neoliberalizmu.

Video: 

Bitka stoljeća: Keynes protiv Hayeka, druga runda (sa prevodom)

Mogu li države uspješno upravljati ekonomijama ili su njihovi prošli pokušaji doveli do nereda u kojeme se veliki dio svijeta sada nalazi?

Dva ekonomska velikana, John Maynard Keynes i Friedrich von Hayek, se nikada nisu slagali oko odgovora na ta pitanja. I još uvijek se ne slažu. Saslušajmo velikane.

Pogledajte muzički video Keynesa i Hayeka u drugoj rundi “bitke stoljeća.”

Video: 

Language/Vaš Jezik

Ostanite u Vezi

Pridružite se Našoj Facebook Grupi Pogledajte Naš YouTube Kanal Pratite nas na Twitteru Naš RSS Feed

Volunteer!!!